Arbetskooperativet solidaritet skapar arbetstillfällen för nyanlända

Arbetskooperativet solidaritet skapar arbetstillfällen för nyanlända

Publicerat torsdag 31 mars kl 10.52
Kevin: Utan dem hade vi inte fått stanna
Sava, Margreth och Tara framför hamnen
Sava, Margreth och Tara Foto: Jazz Munteanu/Sveriges Radio

Arbetskooperativet Solidaritet, ABIS vill underlätta för asylsökande genom ett första arbete.

– Vi är väldigt tacksamma för företaget, säger Kevin som egentligen heter något annat.

– Det är inte lätt att hitta ett jobb, det är ingen som vill anställa oss asylsökande. Utan dem hade vi inte fått stanna här säger Kevin.

Arbetskooperativet Solidaritet vill hjälpa människor som annars inte skulle ha en chans att stanna i Sverige. Deras målsättning är att sätta folk i arbete för att det i sin tur ska leda till arbetstillstånd eller uppehållstillstånd i Sverige. De fungerar som en icke vinstdrivande bemanningsföretag och de som arbetar med organisationer gör det som volontärer.

Margreth Heirås, 67 år från Angered, har varit med och startat organisationen och är idag sekreterare.

– Att hjälpa människor som annars inte skulle ha en chans att få stanna i Sverige, som kanske har befunnit sig här i många år. Att de genom ett arbete kan få arbets- och uppehållstillstånd. Och det har vi lyckats ganska bra med, om man räknar med familj så är det nästan 50 personer som blivit hjälpta på det viset.

Organisationen har ett 20-tal anställda, kollektivavtal och en lika-lön princip för alla oavsett sysselsättning. För att få arbetstillstånd måste man ha arbete i minst 12 månader framåt och tjäna minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

Sava är 28 år och kommer från Albanien. Hon är en av dem som fått både jobb och arbetstillstånd genom ABIS. Sava har klara planer efter uppehållstillståndet.

– Jag vill försöka jobba som frisör och kanske öppna en salong, säger Sava.

Efter att ha sökt arbetstillstånd första gången måste man söka det igen efter två år. Man måste bevisa att man jobbat hela perioden och tjänat minst 13 000 kronor. Efter 4 år med arbetstillstånd kan man söka permanent uppehållstillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *